Οι Εγκαταστάσεις
Η ελαιοποίηση αποτελεί μια διαδικασία καθοριστικής σημασίας στην παραγωγή ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας.
Η ποιότητα του εξοπλισμού, η χρήση νερού σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 27ºC, η καθαριότητα, η σωστή αποθήκευση, η χρήση συσκευασιών εγκεκριμένων για τρόφιμα και άλλες παράμετροι, καθορίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου που θα παραλάβετε.
Η επεξεργασία του καρπού της ελιάς πραγματοποιείται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας μας. Οι χώροι αυτοί είναι επισκέψιμοι και περιλαμβάνουν τα παρακάτω επτά στάδια:
ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΚΑΡΠΟΥ
ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΘΡΑΥΣΗ – ΣΠΑΣΙΜΟ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΝΤΕΚΑΝΤΕΡ
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
ΑΠΟΦΥΛΛΩΣΗ – ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΞΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ, (ΧΩΜΑ, ΠΕΤΡΕΣ, ΒΛΑΣΤΟΙ ΚΛΠ) – ΠΛΥΣΙΜΟ
ΜΑΛΑΞΗ
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Αναλυτικά τα επτά
στάδια επεξεργασίας του
καρπού της ελιάς.
Η μεταφορά του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο γίνεται – ή θα έπρεπε να γίνεται – αμέσως μετά τη συγκομιδή, σε πλαστικά τελάρα (κλούβες) με οπές αερισμού. Η μεταφορά με πλαστικά τελάρα (κλούβες) είναι η ενδεδειγμένη, γιατί ο καρπός μπορεί και αναπνέει και δεν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους σε αντίθεση με τα τσουβάλια. Με την παραλαβή ο ελαιόκαρπος θα πρέπει να ελαιοποιηθεί. Σε περίπτωση που ο καρπός χρειαστεί να αποθηκευτεί, θα πρέπει να είναι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε χώρο ψυχρό, ξηρό και με καλό αερισμό.
Οι ελιές τοποθετούνται αρχικά σε χοάνη παραλαβής ελαιοκάρπου και στη συνέχεια με μεταφορική ταινία οδηγούνται στο αποφυλλωτήριο, όπου απομακρύνονται τα φύλλα και άλλα ξένα υλικά. Ακολουθεί το πλύσιμο για την απομάκρυνση της σκόνης. Το νερό μπορεί να ανακυκλωθεί μετά από κατακρήμνιση ή διήθηση των στερεών συστατικών του. Μετά το πλύσιμο ακολουθεί η άλεση του καρπού στον σπαστήρα.
Μετά το πλύσιμο ακολουθεί η άλεση του καρπού σε σπαστήρα. Στις σύγχρονες μονάδες μας χρησιμοποιείται σπαστήρας σφυρόμυλος.
Μετά την άλεση, η ελαιοζύμη αναμιγνύεται μηχανικά στο μαλακτήρα. Η μάλαξη αποτελεί πολύ σημαντικό στάδιο της επεξεργασίας και συντελεί στην συνένωση των μικρών ελαιοσταγονιδίων με μεγαλύτερες σταγόνες λαδιού. Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας η ελαιοζύμη θερμαίνεται έως τους 27ºC.
ΔΙΦΑΣΙΚΗ (ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΙΚΗ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το διφασικό σύστημα αποκαλείται και «οικολογικό σύστημα». Σε αυτή τη διαδικασία, τα τελικά προϊόντα είναι το ελαιόλαδο και ο ελαιοπυρήνας. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του συστήματος είναι η μειωμένη κατανάλωση νερού και η έλλειψη υγρών αποβλήτων.
Στο στάδιο αυτό τα ξένα προς το ελαιόλαδο στερεά σωματίδια (τεμαχίδια σάρκας, φλοιού, θρύμματα πυρηνόξυλου, κ.λπ.) που βρίσκονται διαλυμένα στην υγρή φάση απομακρύνονται με τη χρήση του μηχανήματος του διαχωριστήρα.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου, ακολουθεί η μέτρηση της οξύτητας, ώστε ο παραγωγός, ο οποίος σχεδόν πάντα είναι παρών, να γνωρίζει την ποιότητα ελαιολάδου που παρήγαγε. Στη συνέχεια το παραχθέν ελαιόλαδο είτε το παίρνει ο ίδιος ο παραγωγός, είτε το φυλάσσουμε εμείς σε μεγάλες ειδικές δεξαμενές.